Ako vybrať prvé topánky?

Ako vybrať prvé topánky?

 

Prvé topánočky sú veľkým míľnikom v živote našich detí, ale aj nás rodičov :) Preto je veľmi dôležité vybrať tie najvhodnejšie. 

Ešte pred kúpou prvých topánok Vám odporúčame položiť si otázku: Potrebuje už reálne moje dieťa topánky? Pokiaľ sa dieťatko zatiaľ iba stavia na nožičky, prípadne doma obchádza nábytok, topánky kupovať neodporúčame. V tomto období je vhodné nechať dieťatko iba v protišmykových ponožkách či naboso. Pokiaľ je vonku zima, stačia mu do kočíka či nosiča iba zatepľujúce návleky. 

Pokiaľ sa už dieťatko naozaj rozbehlo, z pohľadu barefoot odporúčame vyberať prvé topánočky čo možno najmäkšie, aby detská nožička mohla pri chôdzi správne pracovať a vyvýjať sa. Ale pozor! Flexibilita podrážky nie je jediným dôležitým faktorom. Treba brať do úvahy celkový typ nožičky ako je jej šírka, typ priehlavku a v neposlednom rade aj tvar nožičky. Topánky musia dobre sedieť aj v oblasti členku. Preto odporúčame zákazníkom ešte pred samotnou kúpou topánok odmerať nožičku dieťatka. Ako ju správne merať nájdete TU. 

Taaaak, a teraz keď už máte nožičku dôkladne zmeranú, nezabudnite k jej dĺžke/šírke pripočítať aj vhodný nadmerok. Pre začínajúcich chodcov odporúčame nadmerok maximálne 0,8cm ale kľudne iba 0,5cm aj za predpokladu, že topánočky budete musieť čoskoro vymeniť za väčšie. Vhodný nadmerok je nesmierne dôležitý. Pri veľkom nadmerku by sa dieťatko mohlo podkýňať, prípadne vtáčať/vytáčať špičky pri chôdzi. Ak dieťatko ani jedno z uvedených pri väčšom nadmerku nerobí, neznamená to, že mu taký nadmerok vyhovuje. Je totiž pravdepodobné, že musí meniť techniku chôdze, aby taký nadmerok “uchodilo”. A keďže nám v barefoote ide o zdravú chôdzu, z týchto dôvodov väčšie nadmerky pre malé deti neodporúčame. Keď už bude dieťatko chodec skúsený, je samozrejme v poriadku nadmerok postupne zvyšovať až do približne 1,2cm. 

Ako prvé topánočky odporúčame vyberať “capačkový typ” - teda topánky na koženej, alebo tenučkej gumenej podrážke (nie “vaničkovej”). Nevýhodou týchto topánok je, že vo väčšine nie sú vhodné do vlhkého prostredia. 

V prípade, že sa dieťatko rozchodí na jeseň/zimu, kedy je nevyhnutné, aby topánky zvládli aj vlhko, odporúčame vyberať topánky na “vaničkovej” podrážke, ale bez akejkoľvek opory členku a päty.

Ak sú topánky z našej ponuky vhodné pre začínajúceho chodca, je to v ich detailnom popise uvedené, preto si dôkladne prečítajte popis modelu, ktorý Vám padol do oka :) Ak si napriek uvedeným tipom neviete s výberom vhodných topánok rady, neváhajte nás kontaktovať telefonicky či emailom, radi Vám s výberom poradíme. Pokiaľ ste z okolia Stupavy, zastavte sa v našej predajni, kde Vám naši skúsení predajcovia s výberom vhodných topánok radi poradia.

 

PS: pokiaľ to podmienky umožňujú, nechajte dieťatko čo možno najviac bežkať naboso aj vonku :)